1. GastroCloud
  2. "How to"
  3. Nursing
  4. Polipectomia la rece

Polipectomia la rece

Daniela Elena Burtea1
1. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, ROMÂNIA

Descriere :

Polipectomia la rece reprezintă acum tehnica de elecție pentru rezecția polipilor cu dimensiuni de maxim 10 mm, pentru ca elimină riscul de perforație și sângerare întârziată, iar feedback-ul vizual permite evaluarea în timp real a sângerării imediate.

Înainte de a începe procedura:

  • Asigurați-vă că totul este deja pregătit și că se află în sala de examinare
  • Aveţi grijă de pacient, monitorizaţi-l pe tot parcursul procedurii
  • Igiena este o problemă esentială,  atât pentru pacient cât și pentru personal
  • Spălaţi-vă des pe mâini, purtaţi mănuşi, mască și ochelari, echipament de protecţie, respectaţi precauţiunile universale
  • Şi, bineînteles, o bună cooperare între medic și asistentă contribuie la  succesul procedurii.

Polipectomia la rece se realizeaza, de obicei, cu anse mici, cu un diametru de deschidere de 9 până la 15 mm dar nu sunt suficiente dovezi cum că ansele de dimensiuni mai mari, de 20, 25, 35 mm, nu ar fi eficiente. Recomandarea frecventă este ca ansele folosite pentru polipectomia la rece să aiba un fir subtire (monofilament), de 0,3 mm pentru că experienţa ne- a  dovedit că aceste fire pot realiza o tăiere mai eficientă a țesuturilor,  în comparație cu ansele standard (împletite sau multifilament), cu  0,4/0,48  mm în diametru al firului.

Există anse special concepute pentru polipectomia la rece, cu formă ovală, hexagonală, romboidală a buclei care poate înconjura mai eficient leziuni mici sau diminutive și pot obține o marjă clară a țesutului normal. Ansele pentru polipectomia la rece sunt fabricate dintr-un material mai puternic şi, prin urmare, mult mai rigid, ceea ce împiedică fracturarea cateterului  la închiderea capcanei. Ansele tradiționale au catetere mai moi, care se închid de obicei la închiderea completă a firului ansei, fără tranziție a țesuturilor.

Tehnica folosirii ansei  la rece este diferită de rezecția cu ansa la cald. Leziunea trebuie poziționată la ora 5, vârful cateterului la cativa mm distanţă iar ansa trebuie sa fie deschisă la maxim şi asezată complet peste leziune. Odată aşezată complet peste polip, ansa ar trebui să fie închisă într-o manevră continuă (închideți și tăiați) în timp ce se menține presiunea pe ansă, respectiv pe peretele colonic. La închidere, ansa va prinde şi o marjă de țesut normal. În cazul tăierii  la rece, polipul prins  nu trebuie ridicat în timpul manevrei, pentru a păstra marginea țesutului normal și a menține specimenul în ansă. Frecvent, după tăiere se poate vizualiza o bandeletă (panglică) centrală de țesut submucos, care indică eficacitatea polipectomiei și lipsa lezării submucoasei, care este conglomerată în porţiunea centrală. Dupa tăiere, se poate iriga cu pompa de spălare cu jet, direct în defectul submucos rezultat: se obține elevarea submucoasei cu posibilitatea de a examina corect marginile polipectomiei și de a controla imediat sîngerarea minimă rezultată.   Sângerarea imediată este de obicei nesemnificativă și, din experiența, sângerarea întârziată nu apare.

O problemă nerezolvată cu tehnica ansei la rece este modul în care endoscopistul trebuie să gestioneze situaţia atunci când firul lațului nu reușește să taie țesutul şi ansa rămâne captivă în perete, probabil pentru că prinde prea mult ţesut submucos. Deşi acest lucru nu  apare des, cand sunt folosite anse dedicate pentru polipectomia la rece,  se pare că leziunile de peste 10 mm au cea mai mare rata de rezecţie incompletă.  Este posibil ca manevrele repetate de deschidere și / sau închidere să compromită marginea țesutului normal, ducând la rezecția incompletă histologic.

În cazul în care leziunea nu reușește să se taie cu ansa la rece :

  • Țineti ansa bine închisă timp de 10-15 secunde
  • Mențineți insuflatia completă și evitați aspirația.
  • Asigurați-vă că endoscopul este drept.
  • Angulați vârful endoscopului.
  • Îndreptați și întindeți cateterul.
  • Redeschideți parțial ansa (la aproximativ 1/3 din mânerul ansei; evitați deschiderea completă).Scopul este de a deschide firul ansei doar puțin – suficient pentru a elibera panglica albă a submucoasei în exces, păstrând în același timp ansa „sub” leziune.  Este important să evitați redeschiderea completă a ansei.
  • Ridicați încet leziunea de pe peretele colonului.
  • Aveți grijă la eliberarea submucoasei prinsă (o bandă albă) sub leziune.
  • Coborâți leziunea (pentru a preveni pierderea ei ).
  • Închideți din nou ansa complet pentru a tăia leziunea.

Nu se știe dacă este sigur  să se aplice electrocauterizare pe o leziune care nu a reușit să se taie cu ansa la rece.

Diferențe între polipectomia la cald și la rece

Ansa la rece Ansa la cald
Poziția leziunii La ora 5 La ora 5
Margini țesut normal Da : cel puțin 2 mm Parțial : minim
Angularea/atingerea peretelui leziunii Nu : teaca ansei trebuie sa rămână ancorată de peretele colonului Da : pentru aplicarea electrocauterizării
Închiderea ansei Continuu până la tăierea completă Oprire temporară în momentul în care se simte rezistență
Aspirație Nu : se menține insuflația Da
Electrocauterizare Nu Da

 

Vezi si alte “How to”