1. GastroCloud
  2. "How to"
  3. Endoscopie
  4. Polipectomia endoscopică

Polipectomia endoscopică

Daniela Elena Burtea1
1. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, ROMÂNIA

Descriere :

Polipectomia este cea mai frecventă și, fără îndoială, cea mai importantă procedură din endoscopia digestivă. Scopul principal al polipectomiei este îndepărtarea completă a polipului și prevenirea ulterioară a cancerului colorectal: Exemple polipectomii

Înainte de procedură:
 – Asigurați-vă că totul este deja pregătit și că se află în sala de examinare inclusiv medicaţia şi device-urile pentru hemostază. Asigurați-vă că totul funcţionează (electrocauter, pompa de spălare, insuflație CO2, șamd).
– Monitorizaţi pacientul pe tot parcursul procedurii.
– Igiena este o problemă esenţială atât pentru pacient cât și pentru personal. Spălaţi-vă des pe mâini, purtaţi mănuşi, mască și ochelari, echipament de protecție.
– O bună cooperare între medic și asistentă contribuie la  succesul procedurii.

În timpul procedurii:
– Alegerea unei anse corecte este esențială pentru procedură: ansele folosite pentru polipectomia la cald au firul gros şi impletit, diverse dimensiuni (10-35 mm) şi forme (ovale, asimetrice, hexagonale).
– Factorul major în apariţia evenimentelor adverse postpolipectomie (sângerare, perforaţie, sindrom postpolipectomie, etc.) este electrocauterizarea.
– Modalitatea de polipectomie este aleasă în funcție de mărimea polipului.

  1. Polipii pediculați

1a. Polipii pediculați cu pedicul subțire (< 5 mm) sau cap al polipului mic (< 20 mm) pot fi rezecați direct cu ansa de polipectomie la cald, plasată la jumătatea pediculului (Film 1).

1b. Pentru polipii cu pedicul gros (> 5 mm) sau cap al polipului mare (> 20 mm) se recomandă folosirea endo-loop-ului (Film 2) sau plasarea de clipuri metalice (Film 3) la baza pediculului, pentru profilaxia sângerării. După care, se poate folosi o ansă de polipectomie şi curent de coagulare + tăiere (blended).

  1. Polipii sesili / plați

2a. Polipii mici (< 10 mm) sunt în general rezecați prin polipectomie cu ansa la rece (cold snare polypectomy – CSP) (Film 4).

2b. Pentru polipii sesili / plați de 10-20 mm este în general indicată polipectomia cu ansă la cald, după injecție submucoasă (de obicei se injectează submucoasa cu adrenalină 1 :10 000 dizolvată în ser fiziologic sau preferabil Gelofusine, cu câteva picături de albastru de metilen). Injectarea de albastru de metilen este utilă pentru colorația submucoasei și identificarea posibilelor complicații, cu lezarea muscularei (target sign / perforație), care necesită închiderea defectului rezultat cu clipuri. Este recomandată  rezecţia în bloc a polipilor plaţi pentru a putea fi evaluate corect marginile de rezecţie (Film 5).

2c. Pentru polipii sesili / plați de peste 20 mm se foloseşte rezecţia endoscopică a mucoasei (EMR). Aceasta se realizează în general cu injectare, pentru a ridica leziunea față de stratul muscular şi a crea o zonă de siguranță. Se folosesc anse cu fir subțire, flexibil, cele în formă de semilună sunt rareori recomandate (Film 6).

 

Vezi si alte “How to”