1. GastroCloud
  2. Cazul lunii
  3. 2023
  4. Septembrie

Un caz rar de schwannom pancreatic diagnosticat preoperator prin EUS-FNB

Adrian Săftoiu1, 2
Maria Simona Badiu1
Alina Constantin2
Nicoleta Podina2
Nona Bejinariu3
Catalin Copaescu2
1. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA
2. Regina Maria - Ponderas Academic Hospital București, ROMÂNIA
3. Santomar Oncodiagnostics, Cluj-Napoca, ROMANIA

Istoric :

Pacientă în vârstă de 54 de ani care s-a prezentat pentru evaluarea unui ganglion limfatic “retroperitoneal” de dimensiuni crescute descris la evaluarea imagistică CT cu contrast.

Imagistică :

Examinarea ecoendoscopică (EUS) inițială a evidențiat o leziune hipoecogenă de 3,4 x 1,8 cm, încapsulată, cu conținut ușor heterogen, localizată în partea posterioară a pancreasului, în imediata vecinătate a capului pancreatic, a venei și arterei mezenterice superioare.

Elastografia EUS a evidențiat o masă pancreatică focală cu compresibilitate redusă (dură, necompresibilă).

La EUS cu substanță de contrast, formațiunea a prezentat hipercaptare în faza arterială, urmată de wash-out în faza venoasă.

S-a efectuat biopsia cu ac fin (FNB) ghidată EUS, care a indicat o scădere a țesutului pancreatic acinar, cu fragmente de celule fusiforme testate pozitiv pentru S-100 și SOX-10 și imunohistochimic negative pentru CK AE1/AE3, DOG1 și sinaptofizină. Indicele de proliferare ki-67 a fost mai mic de 5%.

Diagnostic :

Schwannom pancreatic.

Discuții :

Schwannomul pancreatic este o tumoră rară (peste 100 de cazuri descrise în literatură), fiind mai frecvent o tumoră a tecii nervilor periferici. Deși benignă, poate avea potențial malign, mai ales dacă tumorile sunt voluminoase. Mai mult, tumorile au dimensiuni variabile și pot suferi modificări degenerative, caracterizate prin formarea de chisturi, calcificare, hemoragie, hialinizare, precum și infiltrație xantomatoasă [1]. Diagnosticul imagistic prin CT și/sau IRM este nespecific – leziune cu atenuare scăzută la CT, cu o capsulă clar definită la IRM [2]. Diagnosticul a fost confirmat prin biopsie cu ac fin ghidată ecoendoscopic (EUS-FNB), urmat de examen histopatologic [3]. Deși diagnosticul a fost de schwannom benign, decizia în urma unei ședințe multidisciplinare a fost trimiterea în continuare a pacientului pentru excizia chirurgicală (enuclearea) a tumorii având în vedere riscul de malignitate.

Concluzii :

Elastografia EUS și EUS cu contrast sunt metode utile pentru a ghida EUS-FNB pentru confirmarea diagnosticului de schwannom. Diagnosticul histopatologic este esențial în aceste tumori pancreatice rare pentru a decide asupra riscului de malignitate. Decizia informată bazată pe dovezi pentru managementul acestor pacienți trebuie să fie luată într-o ședință multidisciplinară, care să includă inclusiv opinia pacientului.

Referințe :
  1. Ntafam C, Miller AT, Beutler BD, Bamporiki J, Sahakian AB, Cheng PM. Pancreatic schwannoma: Case report, clinico-pathologic correlation, and review of the literature. Radiol Case Rep 2022; 17: 3504-3510.
  2. Aichouni N, Abbou W, Nasri S, Khannoussi W, Ismaili MZ, El Harroudi T, Bennani A, Kamaoui I, Skiker I. Pancreatic schwannoma- CT and MRI findings: A rare case report and review of literature. Ann Med Surg (Lond) 2021; 68: 102664.
  3. Hanaoka T, Okuwaki K, Imaizumi H, Imawari Y, Iwai T, Yamauchi H, Hasegawa R, Adachi K, Tadehara M, Kurosu T, Watanabe M, Tamaki A, Kida M, Koizumi W. Pancreatic Schwannoma Diagnosed by Endoscopic Ultrasound-guided Fine-needle Aspiration. Intern Med 2021; 60: 1389-1395.

Vezi și alte cazuri