1. GastroCloud
  2. Cazuri clinice
  3. Endoscopie
  4. Stenoză benignă de anastomoză eso-gastrică post-operatorie

Stenoză benignă de anastomoză eso-gastrică post-operatorie

Cristian Roșianu1
1. Spitalul NORD Provita, București, România

Istoric :

Pacient în varstă de 59 de ani, operat în urmă cu 3 ani pentru neoplasm esofagian cu anastomoză eso-gastrică intratoracică (operație Ivor Lewis), se prezintă pentru disfagie pentru alimentele solide și semilichide. În ultimii doi ani, a efectuat multiple ședințe de dilatare pneumatică cu balon și bujii Savary pentru stenoză de anastomoză eso-gastrică și repetate biopsii de la nivelul anastomozei cu rezultate histopatologice sugestive pentru caracterul benign al stenozei.

Clinic & biologic :

Examenul clinic și biologic fără modificări semnificative.

Imagistică :

Tranzitul baritat eso-gastro-duodenal: esofag restant mult dilatat, stenoză strânsă de anastomoză eso-gastrică intratoracică; bont gastric restant de aspect normal (Figura 1). Duoden I, II – aspect normal

Examen CT torace+abdomen+pelvis cu substanță de contrast iv: fără determinări secundare sau adenopatii toraco-abdominale.

EDS: Sfincetrul esofagian superior este situat la aproximativ 17 cm de AD. La aproximativ 24 cm de AD, stenoză strânsă de anastomoză eso-gastrică, nu permite angajarea endoscopului la nivelul bontului gastric (Figura 2).

Diagnostic :

Stenoză benignă de anastomoză eso-gastrică. Status post neoplasm esofagian operat.

Discuții :

S-a practicat pentru managementul endoscopic al stenozei de anastomoză terapie incizională tip needle knife (Figura 3), urmat de montarea unui stent esofagian total acoperit 22/10 mm. La 24 de ore post-procedural, tranzitul eso-gastric cu substanță de contrast non-ionică evidențiază calibrarea stenozei eso-gastrice post-operatorii, stent esofagian in situ, permeabil, fără traiecte de fistulă (Figura 4). Pacientul este externat după controlul radiologic eso-gastric cu substanță de contrast non-ionică. La 4 saptamani de la montarea stentului esofagian total acoperit, se realizează extracția endoscopică a acestuia. Endoscopia digestivă superioară de control după extracția stentului esofagian evidențiază calibrarea anastmozei eso-gastrice.

Stenoza benignă de anastomoză eso-gastrică post operatorie beneficiază de multiple posibilități de tratament endoscopic:

  • Dilatația pneumatică cu balon sau bujii Savary, reprezintă tratamentul de bază al acestor tipuri de stenoze.
  • Pot fi efectuate injectări de corticosteroizi în 4 cadrane, după ședințele de  dilatare endoscopică, dar acestea nu și-au dovedit eficiența în stenozele benigne post neoplasm esofagian operat.
  • Terapia incizională tip needle knife, în diferite cadrane sau montarea de stenturi esofagiene total acoperite, pot fi efectuate pentru calibrarea stenozei, cu rezultate promițătoare.
Concluzii :

Cazul ilustrează aspectul endocopic, radiologic și managementul endoscopic al unei stenoze benigne de anastomoză eso-gastrică post neoplasm esofagian operat, refractară la tratamentul de dilatație penumatică cu balon și dilatarea cu bujii Savary.

Referințe :
  1. Peter D. Siersema. Management of refractory benign esophageal strictures. Gastroenterology Hepatology 2018 Mar; 14 (3):189-191
  2. Simon M. Everett. Endoscopic management of refractory benign oesophageal strictures. The AdvGastrointestEndosc 2019 Jan-Dec12: 2631774519862134

Vezi și alte cazuri