1. GastroCloud
  2. Cazul lunii
  3. 2024
  4. Iulie

Rezecția endoscopică a unui polip colonic complex

Alina Constantin1
Nona Bejinariu2
Adrian Săftoiu3, 1
1. Regina Maria - Ponderas Academic Hospital București, ROMÂNIA
2. Santomar Oncodiagnostics, Cluj-Napoca, ROMANIA
3. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA

Istoric :

Pacient de sex masculin în vârstă de 49 de ani, cu o colonoscopie anterioară care a evidențiat un polip pediculat de 40 mm diametru situat la nivelul colonului descendent, cu aspect histologic de displazie de grad înalt, internat pentru polipectomie.

Clinic & biologic :

Analizele de sânge au arătat nivel normal de CA19-9, CEA, PSA, fără sindrom inflamator, fără anemie și markeri normali de coagulare.

Imagistică :

Examenul CT (noiembrie 2023) nu a arătat nici o metastază și nici o îngroșare parietală suspectă la nivelul segmentelor de tub digestiv scanate.

Diagnostic :

Polipul colonic a fost clasificat ca Paris Ip, NICE II, JNET 2B, SMSA 4. Pentru a efectua rezecția, s-a plasat un Endo-Loop la baza pediculului, iar polipul a fost rezecat deasupra Endo-Loop-ului folosind o ansă de polipectomie de 30 mm (EndoCut Q, effect 3). După rezecție au fost plasate suplimentar, la baza polipului, 3 hemo-clipuri de 20 mm, fără sângerare evidentă la sfârșitul procedurii.

Examenul histologic a evidențiat un adenocarcinom bine diferențiat (G1), dezvoltat pe fondul unui adenom tubular-vilos cu displazie de grad înalt, pT1 (invazie prin mucoasa muscularei, dar limitată la submucoasă), Nx, Mx, L0 V0 (absența de invazie limfo-vasculară și venoasă), R0 (rezecție margine negativă microscopic – cu o margine de rezecție situată la 8 mm de tumoră), Haggit 2 (celule tumorale invadând nivelul colului polipului), TB1 (mugurire scăzută cu 0-4 muguri observați în frontul de invaziei.

Discuții :

Există mai multe metode de a efectua o polipectomie (ansă la rece, ansă la cald, injectare fie cu ser fiziologic, fie cu epinefrină, asistată cu clip, asistată cu Endo-Loop, EMR, ESD, etc.). United States Multi-Society Task Force [1] recomandă ligatura mecanică înainte de rezecție pentru polipii care au o dimensiune a capului de peste 20 mm și o grosime a pediculului mai mare de 5 mm. Ligatura se face fie cu clipuri, fie cu benzi (Endo-Loops), cu scopul de a reduce fluxul de sânge către capul polipului, contracția ușurând manevrarea anselor de polipectomie în jurul capului polipului. În plus, scade rata de sângerare post-polipectomie. Rezecția completă după examen histologic (Haggitt 2, diferențiere bună, L0, V0, margini de rezecție mai mari de 1 mm) necesită o colonoscopie de supraveghere în interval de 1 an [2, 3].

Concluzii :

Acest caz evidențiază importanța colonoscopiei de screening și a supravegherii în depistarea precoce și prevenirea cancerului colorectal. Rezecția completă cu margini libere este esențială pentru prevenirea recidivei și reducerea riscului de progresie a cancerului.

Referințe :
  1. Kaltenbach T, Anderson JC, Burke CA, Dominitz JA, Gupta S, Lieberman D, Robertson DJ, Shaukat A, Syngal S, Rex DK. Endoscopic Removal of Colorectal Lesions-Recommendations by the US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer. Gastrointest Endosc. 2020; 91(3): 486-519.
  2. Symer M, Connolly J, Yeo H. Management of the malignant colorectal polyp. Curr Probl Surg 2022; 59(5): 101124.
  3. Hassan C, Wysocki PT, Fuccio L, Seufferlein T, Dinis-Ribeiro M, Brandão C, Regula J, Frazzoni L, Pellise M, Alfieri S, Dekker E, Jover R, Rosati G, Senore C, Spada C, Gralnek I, Dumonceau JM, van Hooft JE, van Cutsem E, Ponchon T. Endoscopic surveillance after surgical or endoscopic resection for colorectal cancer: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) and European Society of Digestive Oncology (ESDO) Guideline. Endoscopy. 2019; 51(3): C1.

Vezi și alte cazuri