1. GastroCloud
  2. Cazuri clinice
  3. Endoscopie
  4. Prinde-mă dacă poți!

Prinde-mă dacă poți!

Adrian Săftoiu1, 2
1. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA
2. Regina Maria - Ponderas Academic Hospital București, ROMÂNIA

Istoric :

Pacientă în vârstă de 45 de ani, fără antecedente personale patologice sau heredo-colaterale semnificative, se prezintă pentru colonoscopie de screening.

Clinic & biologic :

Fără modificări.

Imagistică :

La nivel rectal este evidențiat un parazit viu, cu o lungime de ~ 20 cm și un diametru de ~5 mm ,de formă cilindrică, fusiform (ascuțit la ambele capete), de culoare roz-translucid, cu suprafață netedă.Caracteristicile macroscopice observate în timpul explorării endoscopice, permit identificarea acestuia caAscaris lumbricoides, vierme cilindric parazit,responsabil de una dintre cele mai frecvente infecții helmintice de pe glob- ascaridioza.Parazitul nu a fost extras endoscopic.Pacienta a primit tratament cu albendazol 400 mg, doză unică, în vederea eliminării spontane,prin scaun a parazitului intestinal.

Diagnostic :

Identificarea viermilor adulți- întâlniți întâmplător în cursul unei colonoscopii de rutină sau expulzați pe cale rectală- poate fi realizată pe baza caracteristicilor macroscopice ale parazitului Ascaris lumbricoides. Nu au fost necesare alte teste diagnostice.

Discuții :

Ascaridioza este o boală parazitară, comună omului si animalelor, produsă de viermele cilindric parazit- Ascaris lumbricoides, cu un tablou clinic variabil, în funcție de faza ciclului evolutiv. Secundar unui număr mare de pacienți asimptomatici cu ascaridioză intestinală (peste 85%), acești viermi paraziți sunt descoperiți ocazional, întâmplător în timpul explorărilor endoscopice de rutină. În formele simptomatice, severitatea tabloului clinic este direct proporțională cu încărcarea parazitară de la nivelul intestinului. Cel mai frecvent, simptomatologia este ușoară, dominată de manifestări digestive nespecifice precum: durerea abdominală difuză, inapetență, greață, constipație/ diaree tranzitorie. În cazuri excepționale, la pacienții cu un număr mare de viermi paraziți la nivel intestinal, pot apărea complicații amenințătoare de viață precum: ocluzia intestinală, volvulusul, gangrena și perforația.Trebuie de asemenea menționată posibilitatea de migrare e viermilor paraziți adulți la nivelul ductului pancreatic și a căilor biliare, cu apariția colangitei, pancreatitiei, complicații severe, dar la rândul lor rar întâlnite în practica medicală.

Concluzii :

În concluzie, infecțiile parazitare intestinale, cum ar fi ascaridioza, reprezintă o problemă semnificativă de sănătate globală, în special în zonele rurale și urbane din țările tropicale și subtropicale ,în curs de dezvoltare. Pacienții pot prezenta simptome abdominale vagi, nespecifice sau viermele adult poate fi descoperit întâmplător în timpul unei proceduri endoscopice de rutină. Stabilirea diagnosticului depinde de etapa ciclului de viață. De exemplu, eozinofilia este de obicei prezentă numai în timpul migrării larvelor către plămâni, iar microscopia scaunului va identifica ouăle de Ascarislumbricoidesnumai în timpul fazei intestinale. Tratamentul pacienților este esențial deoarece, fără el, Ascaris lumbricoides va continua să provoace complicații repetate pe tot parcursul ciclului de viață.

Referințe :
  1. Garcia LS. Practical Guide to Diagnostic Parasitology. Second ed. Washington DC: ASM Press; 2009.
  2. Kanneganti K, Makker JS, Remy P. Ascaris lumbricoides: To Expect the Unexpected during a Routine Colonoscopy. Case Rep Med. 2013;2013:579464.
  3. Chiappe A, Arteaga K, Resurrección C, Ñavincopa M, Ticona E. Obstrucción intestinal porAscarislumbricoidesen un adulto mayor [Intestinal obstruction due to Ascaris lumbricoides infection in a geriatric patient]. Rev ChilenaInfectol2016;33:572-575.

Vezi și alte cazuri