Vezi și alte cazuri
Polip hiperplazic diminutiv
Bărbat de 55 de ani care s-a prezentat pentru evaluare colonoscopică, efectuată în cadrul unui program de screening oportunistic.
În limite normale.
Colonoscopia a identificat multiplii polipi diminutivi plați de aprox. 3-5 mm, tip J-NET 1 (NICE 1), care au fost rezecați prin polipectomie cu ansă rece (cold snare polypectomy – CSP) (Figura 1-3, Film 1). Polipii au fost aspirați în canalul de biopsie, într-o capcană de polipi, pentru examen histopatologic. Tehnica folosirii ansei la rece este diferită de rezecția cu ansa la cald. Leziunea trebuie poziționată la ora 5, vâarful cateterului la cativa mm distanta iar ansa trebuie sa fie deschisa la maxim si asezata complet peste leziune. Odată asezata complet peste polip, ansa ar trebui să fie închisa într-o manevră continuă (“închideți și tăiați”) în timp ce se menține presiunea pe ansă, respectiv pe peretele colonic. La inchidere, ansa va prinde și o marjă de țesut normal. Insuflația trebuie menținută, aspiratia nefiind recomandata deoarece poate favoriza prinderea submucoasei, care poate împiedica taierea. Sângerarea imediată este de obicei nesemnificativă și, din experiența, sângerarea întârziată nu apare. În cazul tăierii la rece, polipul prins nu trebuie ridicat și nici nu se închide/deschide ansa în timpul manevrei, pentru a păstra marginea țesutului normal și a menține specimenul în ansă.
Polipectomia la rece reprezintă acum tehnica primară de elecție pentru rezecția polipilor cu dimensiuni de până la maxim 10 mm pentru ca elimină riscul de perforație și sângerare întârziată, iar feedback-ul vizual permite evaluarea în timp real a sângerării imediate1,2. Diagnosticul a fost stabilit pe baza examenului histopatologic care a confirmat prezența unor polipi hiperplazici.
O problemă nerezolvată cu tehnica ansei la rece este modul în care endoscopistul trebuie să gestioneze situatia atunci când firul lațului nu reușește să taie țesutul si ansa ramina captiva in perete (probabil pt pentru ca prinde prea mult țesut submucos). Este posibil ca manevrele repetate de deschidere și / sau închidere sa compromita marginea țesutului normal, ducând la rezecția incompletă histologic. Principiile generale sunt: (1) minimizarea prinderii submucoase profunde prin menținerea insuflației și evitarea aspirației (sau efectuarea polipectomiei sub apă); (2) menținerea închiderii complete a ansei timp de până la 10 secunde, deoarece poate avea loc o tranziție lentă; închideti complet ansa și, dacă este necesar, într-o manevră lentă și controlată, redeschideți parțialul pentru a elibera submucoasa prinsă în timp ce ridicați ușor leziunea de pe peretele colonului. Scopul este de a deschide firul ansei doar puțin – suficient pentru a elibera panglica albă a submucoasei în exces, păstrând în același timp ansa “sub” leziune. Este important să evitați redeschiderea completă a ansei.
În cazul în care leziunea nu reușește să se taie cu ansa la rece:
– Țineti ansa bine închisă timp de 10-15 secunde.
– Mențineți insuflatia completă și evitați aspirația.
– Asigurați-vă că endoscopul este drept.
– Angulați vârful endoscopului.
– Îndreptați și întindeți cateterul.
– Redeschideți parțial ansa (la aproximativ 1/3 din mânerul ansei; evitați deschiderea completă).
– Ridicați încet leziunea de pe peretele colonului.
– Aveți grijă la eliberarea submucoasei prinsă (o bandă albă) sub leziune.
– Coborâți leziunea (pentru a preveni pierderea ei ).
– Închideți din nou ansa complet pentru a tăia leziunea.
– Nu se știe dacă este sigur sau / eficient să se aplice electrocauterizarea pe o leziune care nu a reușit să se taie cu ansa la rece.
Polipectomia cu ansă la rece (CSP) este considerată tehnica de elecție pentru rezecția polipilor diminutivi și mici (sub 10 mm).
1. Shinozaki S, Kobayashi Y, Hayashi Y, et al. Efficacy and safety of cold versus hot snare polypectomy for resecting small colorectal polyps: Systematic review and meta-analysis. Dig Endosc 2018; 30: 592-599.
2. Ferlitsch M, Moss A, Hassan C, et al. Colorectal polypectomy and endoscopic mucosal resection (EMR): European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Clinical Guideline. Endoscopy 2017; 49: 270-297.