1. GastroCloud
  2. Cazuri clinice
  3. Endoscopie
  4. Stentarea colonică

Stentarea colonică

Cristian Roșianu1, 2
1. Spitalul Clinic “Sfânta Maria”, București, România
2. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București

Istoric :

Pacient în varstă de 93 de ani, cu antecedente personale patologice de ocluzie intestinală prin neoplasm stenozant rect mediu-superior (ADK) și management endoscopic al ocluziei intestinale, pentru care s-a montat stent colonic neacoperit 90/25 mm (Fig. 1-3), în urmă cu 6 luni, se prezintă la camera de gardă pentru: dureri abdominale difuze, vărsături alimentare și tranzit intestinal accelerat, 5-6 scaune moi pe zi. Pacientul prezenta și  determinări secundare hepatice și pulmonare multiple, patologie cardiacă și pulmonară asociate.

Clinic & biologic :

Clinic: stare generală medie, tegumente și mucoase deshidratete, abdomen destins de volum, mobil cu respirația, sensibil spontan și la palpare difuz.
Biologic: Hb 11 g/dL, hipopotasemie ușoară, makeri inflamatori crescuți (leucocitoză, CRP, VSH)

Imagistică :

Radiografia abdominală simplă: anse intestinale destinse de volum cu nivel hidroaeric la nivelul flancului stâng; stent complet expandat la nivelul pelvisului, fără pneumoperitoneu.
Examen CT torace+abdomen+pelvis cu SC: stent rectal in situ, anse intestinale dilatate, determinări secundare hepatice și pulmonare multiple (Fig. 4).
Se efectuează rectoscopie (pregătire efectuată cu clisme evacuatorii): vizualizează la aproximativ 10 cm de OA, capătul distal al stentului colonic in situ, nu se poate angaja colonoscopul pediatric prin lumenul acestuia, datorita proliferării tumorale la nivelul stentului colonic.
Se decide și se montează sub ghidaj radiologic și endoscopic, prin lumenul stentului colonic montat în antecedente, al doilea stent colonic, parțial acoperit 120/22 mm (Fig. 5).
Pacientul se externează la 3 zile de la montarea celui de al doilea stent colonic, cu stare generală ameliorată, reluarea normală a tranzitului intestinal și dispartia vărsăturilor.

 

Diagnostic :

Sindrom subocluziv. Neoplasm rectal stentat endoscopic în antecedente. Determinări secundare hepatice și pulmonare.

Discuții :

Montarea stenturilor colonice, reprezintă o metodă minim invazivă, pentru decompresia colonică în neoplasmul colonic stenozant.

Indicațiile stentării colonice:

  • Ocluzia intestinală la pacienții cu stadiul IV de boală neoplazică și comorbidități asociate.
  • Bridging în cazul pacienților cu ocluzie intestinală în context de neoplasm colonic, cu scopul efectuării rezecției tumorale chirurgicale minim invazive ( laparoscopic) sau pentru a reduce numărul de intervenții chirurgicale (stoma+ repunere colon distal în tranzit), la pacienții cu comorbidități asociate.

Contraindicațiile stentării colonice sunt reprezentate de peritonita generalizată sau neoplasmul colonic hemoragic. Localizarea la nivelul flexurilor (hepatică și splenică) sau cele de la nivelul colonului drept, prezintă un grad de dificultate tehnică mare, fiind considerate contraindicații relative.

Concluzii :

Particularitatea cazului este reprezentată de posibilitatea managementului endoscopic minim invaziv în ocluzia intestinală, la un pacient cu neoplasm rectal stentat endoscopic în antecedente și proliferare tumorală prin lumenul stentulului colonic neacoperit, la un pacient cu determinări secundare hepatice, pulmonare și comorbidități multiple asociate.

Referințe :
  1. Eduardo A. Bonin, Todd H. Baron. Update on the Indications and use of colonic stents. Current Gastroenterology Reports 2010; 374-382.
  2. Kenneth Buxey Hanu Chouhan. Role and timing of colonic stenting in colorectal cancer. Digestive Medicine Research 2021; 20-133.

Vezi și alte cazuri