1. GastroCloud
  2. Cazuri clinice
  3. Endoscopie
  4. Neoplazie intestinală asociată enteropatiei glutenice

Neoplazie intestinală asociată enteropatiei glutenice

Daniela Tabacelia1, 2
Raluca Roxana Grigorescu3
1. Spitalul Universitar de Urgență Elias, București, ROMÂNIA
2. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București
3. Spitalul Clinic Sfânta Maria, București

Istoric :

Un pacient în varstă de 49 de ani, fără antecedente personale patologice, se prezintă cu sindrom subocluziv, dureri abdominale, astenie fizică marcată, scădere ponderală și transpirații nocturne.

Clinic & biologic :

Clinic – paraombilical, palpator s-a evidențiat o formațiune indurată, relativ bine delimitată de 3-4 cm, sensibilă la palpare.

Biologic: trombocitoză ((800.000/µL), sindrom inflamator (leucocitoză 14600/µL, fibrinogen 608mg/dL, proteina C- reactivă 128,72 mg/L), dar cu screeningul infecțios negativ.

Imagistică :

Ecografia abdominală a decelat îngroșare parietală a intestinului subțire cu dilatare marcată în amonte și multiple adenopatii perilezionale (Figura 1 ab). S-a realizat CT torace + abdomen + pelvis cu SC (Figura 3) precum și PET-CT care au confirmat modificările ecografice.

Diagnostic :

S-a realizat biopsie percutanată ghidată ecografic de la nivelul adenopatiei paraombilicale cu ac de 18 G. Examenul histopatologic a ridicat suspiciunea de limfom intestinal confirmat prin examenul imunohistochimic, definind leziunile ca limfom cu celule T asociat enteropatiei (LTAE).
Endoscopia digestivă superioară a evidențiat o atrofie vilozitară severă la nivel duodenal, motiv pentru care s-au prelevat multiple biopsii, ce au confirmat diagnosticul de Boala celiacă. Nivelul anticorpiilor anti-transglutaminază tisulară a fost de asemenea crescut, întărind astfel diagnosticul. (Figura 2 ab).

Discuții :

LTAE este o tumoră rară, care constituie sub 1% din toate limfoamele non-Hodgkin. Printre factorii de risc pentru apariția acestei neoplazii se numară boala celiacă refractară la dieta fară gluten și pacienții necomplianți, fiind rară la pacienții cu boală celiacă asimtpomatică sau cu forme ușoare.

Concluzii :

Particularitatea cazului este reprezentată de prezenșa limfomului cu celule T asociat enteropatiei, la un pacient diagnosticat ulterior cu boală celiacă. De asemenea, diagnosticul tumorilor localizate la nivelul intestinului subțire, se realizează prin enteroscopie cu biopsie, contrar cu abordarea percutanată care a fost practicată în cazul nostru.

Referințe :
  1. Odze RD & Goldblum JR. Surgical pathology of the GI tract, liver, biliary tract, and pancreas. 3rded. Philadelphia, PA: Sauders Elsevier; c2015.
  2. Leslie LA, Lebwohl B, Neugut AI, Mears JG, BhagatG, & Green PHR. Incidence of lymphoproliferative disorders in patients with celiac disease. AmJ Hematol 2012; 87: 754-59

Vezi și alte cazuri