1. GastroCloud
  2. Cazuri clinice
  3. Endoscopie
  4. Mucosal bridging

Mucosal bridging

Adelina Musa1
Cristian Tieranu2
1. Spitalul Universitar de Urgență Elias, București, ROMÂNIA
2. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA

Istoric :

Pacientă de 46 de ani, cunoscută cu colită ulcerativă pancolonică din ianuarie 2021, diagnosticată cu ocazia unui puseu inaugural moderat-sever, controlată terapeutic cu corticoizi sistemici și menținere a remisiunii cu derivați 5-ASA, se prezintă actualmente pentru re-evaluare endoscopică în condiții de aparentă remisiune clinică (fără creșterea numărului de scaune, fără sângerări rectale), dar cu anemie feriprivă moderată în contextul unor metroragii persistente de aproximativ 14 zile și valori crescute ale calprotectinei fecale de aproximativ 3650mcg/gr cu teste infecțioase fecale negative.

Anterior spitalizării pacienta efectuase o examinare prin rezonanță magnetică a abdomenului și pelvisului recomandată în context ginecologic, fiind descrisă o îngroșare parietală a peretelui recto-sigmoidian cu densificarea grăsimii mezorectale și suspiciune de traiect fistulos la nivelul rectului mediu.

Imagistică :

Examinare efectuată până la nivelul cecului pune în evidență polipi inflamatori multiplii și punți mucozale, leziuni dispuse pe tot cadrul colic. S-au evidențiat câteva zone eritematoase fără alte leziuni încadrabile în context de activitate endoscopică a bolii de fond, la nivelul segmentului sigmoidian Fig. 1, Fig. 2, Fig. 3.

Diagnostic :

Colită ulcerativă pancolonică E3 Montreal în remisiune clinică și endoscopică (Scor Mayo 1, Scor UCEIS 1).

Discuții :

Punțile mucozale în bolile inflamatorii intestinale au fost descrise  începând cu anii 1980, fiind mai frecvent asociate cu colita ulcerativă.

Aceste punți reprezintă consecințe ale procesului de regenerare după leziuni ulcerative profunde, patogeneza acestora fiind în strânsă legatură cu fenomenele de vindecare mucozală a mucoasei subiacente, pe când “picioarele” acestor punți fiind reprezentate de aceleași procese dezvoltate pe mucoasa anterior fără ulcerații, generând astfel un aspect endoscopic de brânză elvețiană/ buzunar de disectie1. Examinarea histopatologică a biopsiilor prelevate de la nivelul acestor punți arată, de obicei, infiltrate inflamator cronic, dar aceste leziuni nu prezintă niciun potențial de malignizare2.

Aceste leziuni pot persista mult timp după remiterea puseului acut, dar nu reprezintă leziuni de activitate endoscopică a colitei ulcerative, nefiind parametri în niciun scor endoscopic folosit pentru evaluarea severității lezionale.

Punțile mucozale nu sunt caracteristice bolilor inflamatorii intestinale, ele putând fi întâlnite și în alte situații la nivel colonic – tuberculoza intestinală, colita ischemică sau la alte niveluri – esofagian, gastric, etc.1

Concluzii :

Particularitatea cazului este reprezentată în primul rând de aspectul endoscopic ce poate pune probleme de încadrare a severității lezionale.  În al doilea rând, aspectul imagistic viciat de prezența acestor punți a ridicat suspiciunea de îngroșare parietală și posibil traiect fistulos. În al treilea rând, valorile crescute ale calprotectinei fecale în contextul unei aparente remisiuni clinice, pun în evidență importanța evaluării endoscopice pentru a tranșa asupra evoluției bolii colonice. În cazul de față, opinăm asupra unei valori crescute a calprotectinei fecale generate de prezența acestor punți care prezintă fenomene inflamatorii microscopice cronice.

Referințe :

1. Butcher GP. Lower Gastrointestinal Bleeding: Gastroenterology: An Illustrated Colored Text. London, Churchill Livingstone, 2003; pp. 70–71.
2. Gupta G, Nijhawan S, Chander S, Mathur A, Nepalia S. Colonic mucosal bridging in ulcerative colitis. Indian J Gastroenterol 2012; 31: 39.

Vezi și alte cazuri