Vezi și alte cazuri
Metastază pancreatică
Un pacient în vârstă de 56 de ani, cunoscut cu carcinom renal stâng (pT3) cu nefrectomie radicală în 2005, DZ tip 2 și HTA este îndrumat pentru ecoendoscopie (EUS) cu suspiciunea de pancreatită autoimună în urma unei colangiopancreatografii prin rezonanță magnetică (MRCP). Pacientul prezenta de aproximativ 2 luni dureri epigastrice și steatoree.
Clinic: palid, echilibrat hemodinamic.
Biologic: anemie ușoară normocromă, normocitară, hiperglicemie, hipercolesterolemie, CA 19,9 = 63,2 U/ml
MRCP: pancreatită cefalică cu atrofie corporeo-caudală sugerând o afecțiune autoimună sau pancreas divisum. Recomandarea a fost verificarea nivelurilor de IgG4 din sânge și din specimenul de biopsie.
EUS-FNB: doi noduli pancreatici (2 cm și respectiv 3) în regiunea ampulară și la nivel cefalic. Elastografia EUS a evidențiat rigiditatea leziunilor iar ecoendoscopia cu contrast (CE-EUS) a evidențiat hipercaptarea nodulilor în faza arterială cu wash-out în faza venoasă. Din tumora papilară au fost prelevate biopsii endoscopice. Biopsiile cu ac fin “histologic” au fost obținute din nodulul pancreatic cefalic. Examenul histopatologic si analiza imunohistochimică (IHC): au demonstrat prezența unei metastaze de carcinom renal.
ERCP 1: la 5 zile de la ecoendoscopie, pacientul s-a prezentat la camera de gardă pentru febră, icter, durere în cadranul superior drept. A fost indicată ERCP de urgență. Din cauza canulării biliare dificile (aspectul malign al papilei) s-a efectuat o fistulotomie cu “needle knife”. După canularea biliară folosind tehnica asistată cu fir ghid, s-au introdus două stenturi din plastic (10 Fr, 9 cm și respectiv 7) cu drenaj biliar eficient la sfârșitul procedurii.
ERCP 2: la o zi dupa ERCP, pacientul a prezentat hematemeză, melenă, scădere bruscă a hemoglobinei. Prin ERCP s-a identificat sângerare difuză a tumorii ampulare și un cheag de mari dimensiuni în duoden, îndepărtat cu dificultate cu sondă Dormia. Hemostaza a fost obținută prin introducerea unui stent biliar metalic auto-expandabil complet acoperit.
Hemoragie digestivă superioară de la nivelul tumorii ampulare. Colangită acută. Metastaze pancreatice și ampulare de la carcinom renal stâng.
În ceea ce privește formațiunile pancreatice solide, EUS-FNB combinată cu elastografie EUS și CE-EUS au demonstrat o acuratețe ridicată în stabilirea unui diagnostic precis. În plus, alte tehnici imagistice precum MRCP sau computer-tomografia (CT) s-au dovedit a avea un rol complementar.
În altă ordine de idei, Societatea Europeană de Endoscopie Digestivă (ESGE) a recomandat plasarea temporară a unui stent biliar metalic pentru sângerare post-sfincterotomie în cazurile în care tehnicile standard de hemostază nu au fost eficiente.
În managementul formațiunilor pancreatice solide rare, EUS-FNB combinat cu elastografie-EUS și CE-EUS au acuratețe ridicată în stabilirea unui diagnostic precis. În tratarea sângerării post-sfincterotomie refractară la modalitățile hemostatice standard, a fost necesară plasarea unui stent biliar metalic auto-expandabil complet acoperit.
- Bang JY, Varadarajulu S. EUS-guided fine needle biopsy of pancreatic masses can yield true histology. Gut 2018; 67(12):2081–2084
- Palazo M. Role of contrast harmonic endoscopic ultrasonography in other pancreatic solid lesions: Neuroendocrine tumors, autoimmune pancreatitis and metastases. Endoscopic Ultrasound 2016; 5(6): 373-376
- Dumonceau J-M, Kapral C, et al. ERCP-related adverse events: ESGE clinical Guideline, Endoscopy 2020; 52: 127-149