1. GastroCloud
  2. Cazul lunii
  3. 2022
  4. August

Chist vs pseudochist

Adrian Săftoiu1, 2
Alina Constantin2
1. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA
2. Regina Maria - Ponderas Academic Hospital București, ROMÂNIA

Istoric :

Prezentăm cazul unei femei de 43 de ani cu o intervenție chirurgicală de urgență pentru un chist ovarian hemoragic, cu biopsie intraoperatorie a unei formațiuni chistice pancreatice, urmată de 2 episoade de pancreatită acută, cu formarea în 3 luni a unui pseudochist de aprox. 7 cm, în vecinătatea formațiunii chistice corporeale pancreatice (IPMN – intrapapillary mucinous neoplasm) (Figura 1).

Clinic & biologic :

Dureri în bară în etajul abdominal superior, greață, vărsături.
Leucocite 10000/mm3, amilază 138 UI/mL, lipază 1267 UI/mL.
CT + RM abdomen: 2 formațiuni chistice adiacente (sugestive pentru IPMN și pseudochist, ambele comunicante cu ductul Wirsung care este dilatat către coada de pancreas!).

Imagistică :

Pacienta a fost îndrumată pentru endoscopie ultrasonografică cu substanță de contrast, urmată de drenajul ghidat ecoendoscopic al pseudochistului (Film 1). Ecoendoscopia cu substanță de contrast (Sonovue 4.8 mL) a evidențiat o formațiune corporeală pancreatică chistică, multi-loculată, de aprox. 3 x 2.5 cm, cu septuri în interior, care captează substanța de contrast, cu aspect sugestiv de neoplasm mucinous (IPMN), permițând astfel diferențierea clară de pseudochist (Figura 2). Formațiunea chistică vine în contact cu artera și vena splenică.

Pseudochistul a fost inițial puncționat transgastric, sub ghidaj ecoendoscopic, cu evitarea vaselor interpuse, cu un ac de 19G prin care s-a plasat un fir ghid (Figura 3). A fost apoi introdus un cistotom de 10 Fr urmat de plasarea celui de-al doilea fir ghid (Figura 4). Au fost apoi plasate două stenturi de plastic “pigtail” de 7 și 8.5 Fr, cu drenaj eficient al conținutului pseudochistului în stomac (Figura 5).

Diagnostic :

Ecoendoscopia cu substanță de contrast a permis diferențierea formațiunii chistice corporeale pancreatice de pseudochist, respectiv efectuarea drenajului pseudochistului în condiții de siguranță, sub ghidaj direct ecoendoscopic.

Discuții :

Pseudochistul de pancreas reprezintă una din complicațiile pancreatitei acute, drenajul ecoendoscopic fiind o opțiune minim-invazivă de elecție la pacienții simptomatici1,2. Rata de success tehnic și clinic este de 95%, respective 90%. Complicațiile sunt semnificativ mai mici comparative cu intervențiile chirurgicale și constau în perforații, sângerări sau recidive la sub 5% din pacienți.

Concluzii :

Particularitatea cazului este reprezentată de prezența unui IPMN care a declanșat un episode de pancreatită acută cu formarea unui pseudochist pancreatic, drenat minim invaziv sub ghidaj ecoendoscopic. Prezența unui IPMN de aprox. 3 cm, chiar în absența nodulilor intramurali sau a peretelui îngroșat, necesită re-evaluare chirurgicală în vederea efectuării unei pancreatectomii distale, cu intenție curativă.

Referințe :

1. Ng PY, Rasmussen DN, Vilmann P, Hassan H, Gheorman V, Burtea D, Surlin V, Săftoiu A. Endoscopic Ultrasound-guided Drainage of Pancreatic Pseudocysts: Medium-Term Assessment of Outcomes and Complications. Endosc Ultrasound 2013; 2: 199-203.
2. Săftoiu A, Vilmann A, Vilmann P. Endoscopic ultrasound-guided drainage of pancreatic pseudocysts. Endosc Ultrasound 2015; 4: 319-23.

Vezi și alte cazuri