1. GastroCloud
  2. Cazul lunii
  3. 2022
  4. Noiembrie

Drenaj WOPN

Laura Coman1
Vasile Daniel Balaban1
Mariana Jinga1
Adrian Săftoiu2, 3
1. Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, București, România; Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București, România
2. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA
3. Regina Maria - Ponderas Academic Hospital București, ROMÂNIA

Istoric :

Pacientă în vârstă de 58 de ani, cu istoric de pancreatită acută biliară necrotică în urmă cu aproximativ 6 luni, complicată în evoluție cu dezvoltarea unei colecții fluide necrotice peripancreatice, în progresie dimensională la evaluări imagistice succesive, se prezintă pentru dureri abdominale, inapetență, sațietate precoce și scădere ponderală de aproximativ 5 kg/6 luni, simptomatologie accentuată progresiv.

Clinic & biologic :

Clinic – masă palpabilă epigastric, dureroasă.

Biologic – hiperamilazemie, hiperlipazemiemarcată (2.5 x, respectiv 33 x limita superioară a normalului), sindrom inflamator minim, tulburări de glicoreglare (glicemie 118 mg/dL, HbA1c 6.2%), CA 19-9 în limite normale.

Imagistică :

Ecografia abdominală evidențiază în loja pancreatică, la nivel corporeo-caudal, colecție fluidă de 10/9/7 cm, cu detritus hiperecogenîn interior. Computer-tomografia (CT) relevă progresie dimensională a colecției neomogene bine delimitate peripancreatice, cu aspect de WOPN (walled-off pancreatic necrosis).

Diagnostic :

Walled-off pancreatic necrosis (WOPN). Având în vedere conținutul necrotic ~ 30% se decide pentru drenaj ecoendoscopic cu stent metalic de apoziție luminală (LAMS) HotAxios 10/15 mm. Evoluție postprocedurală favorabilă, cu regresia colecției la 4 săptămâni de la drenaj și extragerea stentului. Urmărirea la 3 luni de la drenaj relevă pacientă asimptomatică, cu toleranță digestivă bună, și remiterea tulburărilor de glicoreglare.

Discuții :

Circa 40% dintre puseele de pancreatită acută se complică prin dezvoltarea de colecții fluide peripancreatice, dintre care majoritatea se vor rezolva spontan.Aproximativ 15% dintre ele se maturează și progresează către formarea de pseudochiste sau WON.

Istoricul și evaluarea morfologică a leziunii chistice, precum și a  restului parenchimului pancreatic, sunt elemente importante pentru diagnosticul diferențial cu un neoplasm chistic pancreatic, care poate debuta clinic ca pancreatită acută.

Odată stabilit diagnosticul de colecție fluidă peripancreatică,  drenajul trebuie amânat cel puțin 4 săptămâni după episodul de pancreatită acută, întrucât înainte de acest interval peretele colecției este imatur.

Evaluarea unei colecții presupune imagistică secțională pentru evaluarea topografiei și dimensiunii leziunii, a prezenței și proporției necrozei, precum și excluderea unui pseudoanevrism. Imagistica prin rezonanță magnetică este superioară tomografiei pentru aprecierea conținutului necrotic al colecției și pentru a aprecia conexiunea cu sistemul ductal sau prezența ductului pancreatic întrerupt.

Drenajul este indicat colecțiilor simptomatice (durere abdominală persistentă, vărsături, scădere ponderală) sau complicate (colecții infectate sau cu efect de masă la nivelul tractului digestiv superior sau arborelui biliar).

Drenajul poate fi efectuat transpapilar (pentru colecțiile localizate la nivel cefalic, care prezintă comunicare cu ductul Wirsung) sau transmural – cu stenturi de plastic sau cu stenturi metalice. Stenturile metalice de apoziție luminală (LAMS) sunt preferate celor de plastic pentru colecțiile necrotice, având în vedere calibrul mai mare, rata de succes clinic înaltă și posibilitatea efectuării necrozectomiei.  În cazul unor colecții multiple/multiloculate sau cu abord dificil, se poate efectua drenaj prin tehnici combinate endoscopice + percutanate și eventual utilizarea de stenturi multiple (multigateway approach), pentru a optimiza drenajul și a scădea riscul de infecție a colecțiilor restante.

Concluzii :

Drenajul minim-invaziv endoscopic, percutanat sau combinat este la momentul actual standardul terapeutic pentru managementul colecțiilor peripancreatice sau intraabdominale post-pancreatită acută, care sunt simptomatice sau complicate. De remarcat rezoluția tulburărilor de glicoreglare după drenajul colecției la cazul prezentat.

Referințe :
  1. Trikudanathan G, Wolbrink DRJ, van Santvoort HC, Mallery S, Freeman M, Besselink MG. Current Concepts in Severe Acute and Necrotizing Pancreatitis: An Evidence-Based Approach. Gastroenterology. 2019 May;156(7):1994-2007.e3. doi: 10.1053/j.gastro.2019.01.269. Epub 2019 Feb 15. PMID: 30776347.
  2. Chantarojanasiri T, Ratanachu-Ek T, Isayama H. When Should We Perform Endoscopic Drainage and Necrosectomy for Walled-Off Necrosis? J Clin Med. 2020 Dec 17;9(12):4072.
  3. Elmunzer BJ. Endoscopic Drainage of Pancreatic Fluid Collections. Clin Gastroenterol Hepatol. 2018 Dec;16(12):1851-1863.e3. doi: 10.1016/j.cgh.2018.03.021. Epub 2018 Mar 27. PMID: 29601903.

Vezi și alte cazuri