1. GastroCloud
  2. Cazul lunii
  3. 2024
  4. August

Proctita radică, o călătorie lungă

Andreea Cazimirovitz1
Maria Simona Badiu1
Adriana Stoicescu1
Andrei Olteanu2
Adrian Săftoiu1, 3
1. Spitalul Universitar de Urgență Elias, UMF Carol Davila București, ROMÂNIA
2. Spitalul Universitar de Urgență Elias București, ROMÂNIA
3. Regina Maria - Ponderas Academic Hospital București, ROMÂNIA

Istoric :
Un pacient de sex masculin, în vârstă de 75 de ani, cu istoric de ligatură a hemoroizilor interni și adenocarcinom prostatic, pentru care a urmat tratament hormonal și radioterapie (ultima sesiune a avut loc cu 7 luni înainte de debutul simptomelor), s-a prezentat la camera de urgență cu sângerare rectală persistentă și anemie severă.
Clinic & biologic :
Clinic: sângerare rectală persistentă.
Biologic: anemie hipocromă severă (hemoglobină = 6,2 g/dL), fără alte modificări semnificative.
Imagistică :
S-a efectuat o colonoscopie, care a evidențiat hemoroizi interni și externi, respectiv o leziune acoperită
cu fibrină și resturi hematice, situată imediat lângă canalul anal (probabil post-ligatură hemoroidală).
Coagularea cu plasma argon (APC) a fost aplicată pe marginile leziunii (Figura 1). Primii 10 cm de la orifciul anal au prezentat mucoasă eritematoasă cu multiple ulcerații și eroziuni, unele sângerând ușor la contactul cu endoscopul, acestea fiind de asemenea cauterizate folosind APC (Figura 2).
În timpul spitalizării, anemia pacientului a fost corectată și s-a administrat tratament antibiotic profilactic post-procedural. La externare, s-a recomandat administrarea de supozitoare cu Sucralfat și Mesalazină. Sângerarea rectală a persistat, necesitând transfuzii repetate de masă eritrocitară și sesiuni multiple de APC. Sub medicație topică și sesiuni multiple de APC, starea clinică, biologică și endoscopică s-a îmbunătățit treptat. Leziunile au fost limitate la primii 5 cm de la orificiul anal după nouă sesiuni de APC.
Diagnostic :

Proctită radică.

Discuții :

Proctita post-radioterapie (radică) este o afecțiune caracterizată de leziuni rectale secundare radioterapiei administrate pentru alte afecțiuni. Aceasta apare la 5-11% dintre pacienții tratați cu radioterapie. În funcție de momentul apariției simptomelor, este clasificată ca acută (dacă simptomele încep în timpul sau imediat după perioada de radioterapie) sau cronică (dacă simptomele apar la cel puțin trei luni după finalizarea radioterapiei). Proctita radică se manifestă prin diaree, dureri abdominale și sângerare rectală. Endoscopic, mucoasa rectală apare friabilă, edematoasă, cu ulcerații și scurgeri. Pot fi, de asemenea, vizualizate pseudopolipi sau stricturi.
Opțiunile terapeutice pentru proctita radică cronică includ mesalamină, terapie cu ozon, metronidazol, clisme cu acizi grași cu lanț scurt și clisme cu sucralfat. Tratamentul endoscopic, precum APC și terapia cu oxigen hiperbaric, au fost, de asemenea, utilizate cu succes în gestionarea proctitei de radiație. Alte opțiuni terapeutice endoscopice promițătoare, dar mai puțin studiate, propuse de Societatea Americană de Endoscopie Digestivă (ASGE) includ electrocoagularea, ablația prin radiofrecvență, crioablația și coagularea termică.
Pacienții care nu răspund la tratamentul medical și/sau endoscopic, sau cei cu complicații precum obstrucția rectală, fistule sau perforații, sunt candidați pentru tratament chirurgical.

Concluzii :

Proctita radică este o afecțiune cu morbiditate ridicată întâlnită în rândul pacienților tratați cu radioterapie, dar beneficiază de multiple opțiuni terapeutice, inclusiv tratamente medicale, endoscopice și chirurgicale.

Referințe :

1. McKeown DG, Gasalberti DP, Goldstein S. Radiation Proctitis. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan.

2. Paquette IM, Vogel JD, Abbas MA, Feingold DL, Steele SR; Clinical Practice Guidelines Committee of The American Society of Colon and Rectal Surgeons. The American Society of Colon and Rectal Surgeons Clinical Practice Guidelines for the Treatment of Chronic Radiation Proctitis. Practice Guideline Dis Colon Rectum 2018; 61(10): 1135-1140.

3. Dahiya DS, Kichloo A, Tuma F, Albosta M, Wani F. Radiation Proctitis and Management Strategies. Review Clin Endosc 2022; 55(1): 22-32.

4. McCrone LF, Neary PM, Larkin J, McCormick P, Mehigan B. The surgical management of radiation proctopathy. Review Int J Colorectal Dis 2017; 32(8): 1099-1108.

Vezi și alte cazuri